Skasuj
Skasuj

Filtrowanie

Cena

Veneto

Urodzajny krajobraz został również obsadzony winoroślą przez Etrusków. Rzymianie cenili starożytne wino Raeticum, o którym wspomniał Pliniusz w I wieku naszej ery, które mogło być poprzednikiem dzisiejszych win Recioto. W XV wieku Wenecjanie rządzili Morzem Śródziemnym i rozkwitła uprawa winorośli. Termin „Serenissima” (znakomity) dla regionu Veneto pochodzi z tego okresu.

Szeroko rozrzucone winnice mają zróżnicowane gleby, kamieniste i wapienne w północnej części, a także piaszczyste, gliniaste, żwirowe aluwialne ziemie i czerwono-brązową ziemię na południowej, bardziej płaskiej ziemi, która rozciąga się aż do Adriatyku i równiny Padu. Veneto to trzeci co do wielkości włoski region uprawy winorośli. Najważniejsze obszary upraw znajdują się na równinach na wybrzeżu Adriatyku, nad Padem, wokół Werony, Vicenzy i Wenecji oraz nad jeziorem Garda.

Wina DOC/DOCG stanowią już ponad połowę produkcji. Większość pochodzi z okolic Werony, która jest uważana za winne centrum Włoch. Co roku odbywają się tu jedne z największych targów wina na świecie Vinitaly. Wina z Veneto stały się hitem dzięki boomowi na pizzerie i turystyce nad Adriatykiem i jeziorem Garda. Słynne wina, takie jak Soave, Prosecco i Valpolicella, były kiedyś masowo produkowane. Czysto, ale niestety bez charakteru. Zmieniło się to w ciągu ostatnich kilku lat. Wszystkie konsorcja zrozumiały, że więcej można osiągnąć jakością niż ilością. W niektórych obszarach, takich jak Prosecco, nie było to łatwe do zmiany, ponieważ Prosecco było pierwotnie nazwą odmiany winorośli - i dlatego nie mogło być chronione. Istniała więc nieskończona liczba naśladowców.

Nazwę odmiany winorośli zmieniono na Glera (stary synonim z obszaru Triestu), a Prosecco podzielono jako obszar uprawy na obszary DOC i DOCG. Absolutnie topowe Prosecco pochodzi z okolic dwóch miejscowości Conegliano i Valdobbiadene, najlepsze wciąż otrzymują nazwę Superiore lub nazwę miejscowości, tutaj zwanej Rive, co można porównać do Vigna lub Grand Cru. Motorem sukcesu dla regionu Veneto jest Amarone della Valpolicella. Dziś Amarone jest równym hitem eksportowym obok Barolo, Barbaresco, Brunello i najlepszych win Bolgheri. Po zbiorach winogrona są suszone na drewnianych stojakach lub w skrzynkach przez około 100 dni i dopiero potem tłoczone.

Daje to bardzo skoncentrowane, eleganckie wina czerwone o nieco większej zawartości alkoholu i słodko-cierpkim posmaku (Amaro to po włosku gorzkie - najlepsze Amarone mają gorzki posmak, jak choćby wyborna czekolada). Klasyczny obszar upraw Valpolicella - tak nazwany od łacińskiego "Vallis polli cellae" (dolina wielu piwnic) - rozciąga się na północny zachód od Werony do gór Lessini i na zachód w kierunku jeziora Garda. Każdą z czterech dolin przecina „potok”, rzeka, która latem prawie wysycha i ma swoją „stolicę”: Sant'Ambrogio, Fumane, Marano i Negrar.

Obszar ten znany jest jako Valpolicella Classico. Sercem Amarone są Corvina i Corvinone. To, co brzmi trochę jak włoskie lokalizacje sportów zimowych, to główne autochtoniczne odmiany Amarone. Do tego Rondinella i Molinara, które jednak ze względu na jasną barwę i raczej smukłą strukturę są rzadko używane. Niektóre winnice na nowo odkryły dawno zapomniane odmiany winogron i eksperymentują z nimi. Więc czasami można zobaczyć Negrara, Rossignola i Oseleta, z których niektóre są teraz ekscytującymi czerwonymi winami odmianowymi na rynku.

Oczywiście w Valpolicella rosną również inne odmiany winorośli, takie jak Sangiovese, Cabernet, Merlot i Syrah, ale nie można ich używać w Amarone. Tradycyjnie po suszeniu winogron następuje tłoczenie i powolna fermentacja w naturalnie niskich temperaturach z długą maceracją i kilkumiesięczną fermentacją.

Amarone della Valpolicella pojawia się na rynku dopiero po kilku latach leżakowania butelek, czasami także jako riserva. Fakty Stolica: Wenecja Prowincje: Belluno, Padwa, Rovigo, Treviso, Wenecja, Werona, Vicenza Winnice: ok. 77 500 ha Całkowita produkcja / rok: ok. 1 miliard litrów w tym wino czerwone / różowe: ok. 235 mln litrów w tym wino białe: ok. 780 mln litrów Udział uprawy winorośli we Włoszech: ok. 20% 14 DOCG i 29 DOC stanowią ponad 50% całkowitej produkcji w Veneto:

  • Amarone della Valpolicella DOCG
  • Asolo Prosecco DOCG
  • Bagnoli Friularo/ Friularo di Bagnoli DOCG
  • Bardolino Superiore DOCG
  • Colli di Conegliano DOCG
  • Colli Euganei Fior d’Arancio/ Fior d’Arancio Colli Euganei DOCG
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG
  • Lison DOCG
  • Montello Rosso/ Montello DOCG
  • Piave Malanotte/ Malanotte del Piave DOCG
  • Recioto della Valpolicella DOCG
  • Recioto di Gambellara DOCG
  • Recioto di Soave DOCG
  • Soave Superiore DOCG
  • Arcole DOC
  • Bagnoli di Sopra/ Bagnoli DOC
  • Bardolino DOC
  • Bianco di Custoza/ Custoza DOC
  • Breganze DOC, Colli Berici DOC
  • Colli Euganei DOC
  • Corti Benedettine del Padovano DOC
  • Delle Venezie DOC
  • Gambellara DOC
  • Garda DOC
  • Lessini Durello/ Durello Lessini DOC
  • Lison-Pramaggiore DOC
  • Lugana DOC
  • Merlara DOC
  • Montello Colli Asolani DOC
  • Monti Lessini DOC
  • Piave DOC
  • Prosecco DOC
  • Riviera del Brenta DOC
  • San Martino della Battaglia DOC
  • Soave DOC
  • Valdadige/Etschtaler DOC
  • Valdadige Terradeiforti/Terradeiforti DOC
  • Valpolicella DOC
  • Valpolicella Ripasso DOC
  • Venezia DOC
  • Vicenza DOC
  • Vigneti della Serenissima/Serenissima DOC
  • Widok: