Skasuj
Skasuj

Filtrowanie

Cena

Lombardia

Każdego roku w Lombardii produkuje się około 140 milionów litrów wina - około 2,5 procent całkowitej włoskiej produkcji. Proporcja DOCG i DOC jest powyżej średniej i wynosi ponad połowę. Lombardia ma prawie 22 000 hektarów winnic i jest podzielona na pięć obszarów DOCG i 21 DOC.

Najpopularniejsze odmiany czerwonych winogron to Barbera, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Merlot, Nebbiolo i Pinot Nero. Wśród odmian białych dominują odmiany Chardonnay, Pinot Bianco i Trebbiano. Wina IGT stanowią mniejszość.

Ze względu na bardzo dużą liczbę różnych etykiet które trudno zapamiętać większość win w regionie uważane są za mało spektakularne. Niewłaściwie. Jest zatem prawdopodobne, że Lombardia nie była jeszcze w stanie ustalić własnej tożsamości obok Piemontu i Veneto.

Ale jeden region DOCG w Lombardii zyskał światową reputację: Franciacorta. Bo to jest dom Maurizio Zanelli. Jego winiarnia Ca' del Bosco jest uważana za jednego z najlepszych włoskich producentów win musujących i niemusujących i została założona w 2003 roku przez "Gambero Rosso", "Biblię" włoskich win, nazwaną Winiarnią Roku. Zanella sprawiła, że prawie nieznany obszar upraw ( między Brescią a Bergamo) którego wapienne gleby oferują podobne warunki jak Szampan, stał się iskrzącą twierdzą Włoch i miejscem na mapie świata winofilów: Franciacorta.

Do najwybitniejszych włoskich win należą czerwone wina Nebbiolo z DOCG Valtellina Superiore z podstrefami Grumello, Inferno, Maroggia, Sassella i Valgella, położone w ostatniej alpejskiej dolinie przed granicą szwajcarską, a także Stagafassli, które właściwie już leży na terytorium Szwajcarii. Nawiasem mówiąc, Nebbiolo nazywa się tu synonimem Chiavennasca. Chociaż wina są mniej znane niż ich słynni krewni Barolo i Barbaresco z Piemontu, są równie ekscytujące i przekonują doskonałym stosunkiem ceny do jakości.

Warto również wspomnieć o Oltrepó Pavese które leży na południe od doliny Padu, u podnóża Apeninów Liguryjskich. Wonogrona są tutaj naprawdę dobrej jakości, a na większą uwagę zasługują przede wszystkim wina z odmian Barbera, Pinot Nero czy Moscato.

 

Fakty

Stolica: Mediolan

Prowincje: Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Mantua, Mediolan, Monza, Brianza, Pawia, Sondrio, Varese, Cremona

Winnice: ok. 21500 hektarów

Całkowita produkcja/rok: około 120 mln litrów (2016) w tym wino czerwone/różowe: 59%

Udział włoskiej uprawy winorośli: 2,4%.

Lombardia ma 4 regionów DOCG i 21 DOC (udział winnic ogółem 57%):

 

  • Franciacorta DOCG
  • Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG (od 2007)
  • Sforzato di Valtellina/Sfursat di Valtellina DOCG
  • Valtellina Superiore DOCG
  • Bonarda’Oltrepò Pavese DOC
  • Botticino DOC
  • Fire Bouncer’Oltrepò Pavese/Buttafuoco DOC
  • Capriano del Colle DOC
  • Casteggio DOC
  • Cellatica DOC
  • Curtefranca DOC
  • Garda DOC
  • Garda Colli Mantovani DOC
  • Lambrusco Mantovano DOC
  • Lugana DOC
  • Oltrepò Pavese DOC
  • Oltrepò Pavese Pinot Grigio DOC
  • Pinot Noir of the'Oltrepò Pavese DOC
  • Riviera del Garda Classico DOC
  • San Colombano al Lambro/San Colombano DOC
  • Blood of Judas of the'Beyond Pavese/Blood of Judas DOC
  • San Martino della Battaglia DOC
  • Terre di Colleoni/Colleoni DOC
  • Valcalepio DOC
  • Valtellina Rosso/Rosso di Valtellina DOC