Skasuj
Skasuj

Filtrowanie

Cena

Molise

Piękne plaże, dziwaczne góry, fantastyczne jeziora i pyszna regionalna kuchnia – tak w skrócie można opisać region Molise. Pod względem uprawy winorośli jest on czwartym najmniejszym regionem po Dolinie Aosty, Ligurii i Basilicacie. Natomiast jeśli chodzi o powierzchnie i liczbę ludności – jest drugim najmniejszym regionem we Włoszech. Piękny krajobraz, ale gospodarczo jeden z najbiedniejszych regionów kraju o wysokim bezrobociu. Molise graniczy z Abruzją na północy, Lacjum na zachodzie, Kampanią na południu i Apulią na południowym wschodzie.

Ten malutki region został oddzielony od regionu Abruzji dopiero w 1963 roku. Przemysł winiarski został ledwo unowocześniony, a małe winnice na rozległych, małych działkach ekonomicznie nieopłacalne. Dlatego w Molise produkuje się stosunkowo mało wina.

Główne uprawy winorośli znajdują się w okolicach dwóch większych miast Campobasso, stolicy, oraz na wzgórzach w pobliżu Isernii. Niektóre lokalizacje na skraju gór sięgają nawet 600 metrów nad poziomem morza. Wszędzie działki są bardzo rozdrobnione, dziewięć na dziesięć winnic ma mniej niż pół hektara . Molise produkuje około 27,5 miliona litrów wina rocznie na łącznej powierzchni upraw prawie 6000 hektarów. Dominuje raczej domowe wino, które pije się głównie w regionie. Warto wspomnieć o kuchni regionalnej, do której właśnie te wina tak dobrze pasują: dużo jagnięciny we wszystkich odmianach, wiele kiełbasek, specjałów cappocollo i salami, lokalne sery z gór i mocne specjały z makaronu np. cienkie spaghetti (alla chitarra).

Udział Molise w całkowitej włoskiej produkcji wina wynosi zaledwie 0,5 procent.

Tylko niecałe 10% wszystkich win pochodzi z czterech stref DOC. Gama odmian winorośli jest bardzo podobna do tej z Abruzji: w uprawie dominują Trebbiano i Montepulciano. Popularne odmiany czerwone to Aglianico. Sangiovese, Bombino Rosso i trochę Barbera. Wśród białych odmian winorośli dominują Falanghina, Fiano, Greco i Trebbiano. Ostatnimi czasy uwagę krytyków zwróciła na siebie odmiana Tintilia z której powstają mineralne, wyjątkowe, aksamitnie korzenne czerwone wina.

 

Fakty

Stolica: Campobasso

Prowincje: Campobasso, Isernia

Winnice: ok. 6000 hektarów

Całkowita produkcja/rok: około 27,5 mln (2016) w tym wino czerwone/różowe: około 60%

Udział uprawy winorośli we Włoszech: 0,5%

Region Molise obejmuje tylko 4 obszary DOC:

  • Biferno DOC
  • Molise DOC
  • Centre of Isernia/Pentro DOC
  • Tintilia del Molise DOC