Skasuj
Skasuj

Filtrowanie

Cena

Liguria

W jednym z najmniejszych regionów winiarskich Włoch wąskie, kręte doliny spotykają się ze stromymi wzgórzami i górami odbijającymi się w ciemnoniebieskim morzu liguryjskim. Region w kształcie łuku, otwarty na południe, znajduje się w północno-zachodnich Włoszech, poniżej Piemontu. Na wschodzie Liguria graniczy z Toskanią i rozciąga się w zachodniej części do granicy francuskiej.

Krajobraz Ligurii charakteryzuje się wzgórzami i górami, w wielu miejscach góry dosłownie zanurzają się w morzu. Występują tutaj często trudne warunki uprawy, możliwe tylko na tarasach z kamienia budowanych na zboczach górskich. Uprawa winorośli rozciąga się wzdłuż wybrzeża o długości 346 km, od Ventimiglia do La Spezia. Winorośl uprawia się na wysokości od 200 do 300 m n.p.m w pobliżu morza, jak i w głębi lądu. Winogrona uprawiane są w tradycyjny sposób, ręcznie i bez użycia maszyn. Wapienna, czerwonawa gleba wzdłuż wybrzeża jest idealna do uprawy białych odmian winogron, które obecnie stanowią większość całkowitej produkcji. Alpy Liguryjskie i Apeniny na północnym wschodzie, które mają ponad 2500 metrów wysokości, chronią przed zimnymi wiatrami, a sąsiednie Morze Śródziemne magazynuje ciepło słońca w ciągu dnia.

Albarola, Vermentino, Lumassina i Pigato. Są to najbardziej znane odmiany białego wina w Ligurii. Ta ostatnia produkuje, zwłaszcza w Albenga, mocne, smaczne białe wina o intensywnym bukiecie i niezwykłej pikantności. Środkowa i wschodnia część Ligurii koncentruje się na produkcji białego wina, w zachodniej części regionu, Riviera Ponente, tłoczone są pitne wina czerwone z odmian Rossese, Dolcetto (zwane również Ormeasco), Granaccia, Polera Nera i Sangiovese.

Produkcja wina DOC na poziomie 46 000 hektolitrów ledwo zaspokaja pragnienie mieszkańców i turystów. Prawie 4000 winiarzy dzieli obszar uprawny około 1535 hektarów, na którym znajduje się ponad 100 różnych odmian winorośli.

Liguryjski przemysł winiarski składa się głównie z małych winiarni, których dążenie do najwyższej jakości wnosi również znaczący wkład w zachowanie tego wyjątkowego terytorium jako dziedzictwa kulturowego i środowiskowego.

 

Fakty

Stolica: Genua

Prowincje: Imperia, Savona, Genova, La Spezia

Powierzchnia winnic: 1535 ha

Całkowita produkcja / rok: około 46 000 hl

Udział we włoskiej uprawie winorośli: 0,2%

53% winnic Ligurii- 8 DOC:

  • Cinque Terre DOC (Cinque Terre Sciacchetrà)
  • Colli di Luni DOC
  • Colline di Levanto DOC
  • Golfo del Tigullio-Portofino DOC (Portofino)
  • Ormeasco di Pornassio DOC (Pornassio)
  • Riviera ligure di Ponente DOC
  • Rossese di Dolceacqua DOC
  • Val Polcèvera DOC