Skasuj
Skasuj

Filtrowanie

Cena

Emilia-Romagna

Emilia Romagna to jeden z najbardziej urodzajnych regionów Włoch. Klimat jest tu łagodny, śródziemnomorski, pod wpływem wybrzeża Adriatyku między Rawenną a Rimini. Bolonia, Modena i Parma zawsze były bogatymi miastami. Nawet dziś przepisy i produkty z tego regionu są znane każdemu smakoszowi. Czy to szynka parmeńska, Parmiggiano Reggiano, Aceto Balsamico, czy słynny Ragù alla Bolognese.

Dwa krajobrazy Emilia i Romagna są łącznikiem między Górnymi i Środkowymi Włochami. W Emilii, która rozciąga się na północ w kierunku doliny Padu, dominuje rolnictwo i sady. Produkowane jest tu wiele naturalnie musujących win, które często porównuje się z winami z Lombardii. Romagna, górzysty obszar wznoszący się do Apeninów, jest domem dla czerwonych winogron, głównie Sangiovese, które podobno pochodzą stąd, ale nigdy nie zostało to udowodnione. Złożoność i owocowość produkowanych tu win czerwonych jest w każdym razie porównywalna z bardziej znanymi winami Toskanii, a w ostatnich

Emilia-Romagna jest jednym z największych regionów winiarskich we Włoszech, z wielkością produkcji około 760 milionów litrów wina i udziałem ponad 15% włoskiej produkcji wina. Około jedna czwarta pochodzi ze stref DOP, a dokładniej z 2 obszarów DOCG i 19 DOC. Wina czerwone i różowe stanowią nieco ponad połowę całkowitej produkcji, a udział win białych znacznie wzrósł w ostatnich latach.

Szczególnie cieszy ponowny wzrost zainteresowania Lambrusco. Ofensywa jakości znacznie podniosła jakość, młodzi winiarze zrealizowali swoje pomysły, a ukierunkowany marketing przyniósł je również miłośnikom wina. Zwłaszcza bardziej wytrawne wersje są modne, niektóre Sorbara również zdobyły wysokie nagrody.

Emilia-Romagna produkuje również doskonałe wina IGT - szczególnie eleganckie mieszanki Sangiovese. Oprócz Barbarossy w regionie odkryto na nowo inne stare, autochtoniczne odmiany winogron: na przykład Albana Nera, Cagnina, Malise czy Pagadebit. W pagórkowatym DOC Colli Piacentini wokół miasta Piacenza uprawia się głównie czerwone odmiany winorośli Barbera, Bonarda, Croatina i Pinot Nero, a także Malvasia, Sauvignon Bianco i Pinot Grigio do produkcji białego wina. Dalej na południe miasto Parma otoczone jest przez DOC Colli di Parma. DOC Colli Bolognesi oznacza białe wina z odmian Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon Bianco lub Riesling Italico (Welschriesling), a także czyste czerwone wina z Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot i Pignoletto.

 

Fakty

Stolica: Bolonia

Prowincje: Bolonia, Ferrara, Forli-Cesana, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna, Reggio Emilia, Rimini

Winnice: ok. 50000 hektarów

Całkowita produkcja / rok: około 760 milionów litrów (2016) 

Udział uprawy winorośli we Włoszech: 15,2%.

Region Emilia-Romagna obejmuje 2 obszary DOCG i 19 DOC (około 24% włoskich winnic):

 

  • Colli Bolognesi Pignoletto DOCG
  • Romagna Albana DOCG
  • Bosco Eliceo DOC
  • Colli Bolognesi DOC
  • Hills of Faenza DOC
  • Pakiety d’Imola DOC
  • Hills of Parma DOC
  • Wzgórza Rimini DOC
  • Hills of Scandiano i Canossa DOC
  • Colli Piacentini DOC
  • Colli Romagna Central DOC
  • Gutturnio DOC
  • Lambrusco di Sorbara DOC
  • Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC
  • Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC
  • Modena DOC
  • Ortrugo DOC
  • Pignoletto DOC
  • Reggiano DOC
  • Reno DOC
  • Romagna DOC