Skasuj
Skasuj

Filtrowanie

Cena

Marchia

170 kilometrów plaż Adriatyku. Za nimi znajduje się żyzny pagórkowaty kraj z prawie 18 000 hektarów winnic. Region położony jest w centrum kraju, graniczy z Emilią-Romania, Toskanią, Umbrią, Lacjum i Abruzją. Uprawiali tu wino Celtowie i Etruskowie oraz oczywiście Rzymianie.

Głównymi odmianami win białych w Marchii są Verdicchio, Pecorino, Trebbiano Toscano, Biancame - zwane też Bianchello, Grechetto, Pinot Bianco, Pinot Grigio oraz Malvasia i Chardonnay. Wśród czerwonych odmian dominują Sangiovese, Montepulciano, Lacrima di Morro i Vernaccia di Serrapetrona, odmiana Grenache.

Region Marche produkuje około 50/50 win czerwonych i białych. Całkowita produkcja wynosi około 98 milionów litrów rocznie. Ponad jedna trzecia wina produkowana jest w 5 strefach DOCG i 15 DOC.

Najbardziej znanym winem jest Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC. Niewielka część z około 3000 hektarów Verdicchio uzyskała status DOCG i od 2011 roku jest oznaczona jako Castelli di Jesi Verdicchio Riserva DOCG. Verdicchio di Matelica powstaje na nieco wyższych obszarach - na zboczach Apeninów - z własnym DOC na mini terenie o powierzchni nieco ponad 200 hektarów. Z winogron Vernacchia wytwarza się doskonałe wina musujące według tradycyjnej metody fermentacji butelkowej - Metodo Classico.

Najlepszym czerwonym winem Marchii jest prawdopodobnie Rosso Conero, które produkowane jest w bezpośrednim sąsiedztwie Ankony głównie z czerwonego szczepu Montepulciano z dodatkiem Sangiovese. Wino jest aksamitne, miękkie i owocowe. Większość winogron Sangiovese jest wykorzystywana do produkcji Rosso Piceno, które można produkować na prawie całym obszarze na zachód i południe od Ankony. Na północ od portu znajdują się winnice DOC Colli Pesaesi, gdzie z Sangiovese produkuje się lżejsze czerwone wino z odrobiną Pinot Nero. Z tego samego regionu pochodzi również lekkie, musujące białe wino Bianchello del Metauro. Jest tłoczone z lokalnych winogron Biancame.

Lacrima di Morro DOC jest produkowany na północy, między Ankoną a obszarem Verdicchio di Castelli di Jesi. Jest to bardzo pachnące czerwone wino z lokalnego szczepu Lacrima.

Coraz większą popularnością cieszą się również wina białe z autochtonicznego szczepu Pecorino, które pochodzą głównie z Colli Maceratesi DOC oraz Falerio dei Colli Ascolani DOC.

 

Fakty

Stolica: Ankona

Prowincje: Ankona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata, Pesaro, Urbino

Winnice: ok. 17500 hektarów

Całkowita produkcja/rok: około 98 mln (2016) w tym wino czerwone/różowe: 48 mln w tym wino białe: 52 mln

Udział włoskiej uprawy winorośli: 1,9%.

Obszar Marche obejmuje 5 obszarów DOCG i 15 DOC (36% powierzchni winnic):

 

  • Castelli of Jesi Verdicchio Riserva DOCG
  • Conero DOCG
  • Offida DOCG
  • Verdicchio di Matelica Riserva DOCG
  • Vernaccia di Serrapetrona DOCG
  • Bianchello del Metauro DOC
  • Colli Maceratesi DOC
  • Colli Pesaresi DOC
  • Esino DOC
  • Falerio DOC
  • Terre di Sanseverino DOC
  • Tear of Morro/Lacrima of Morro d’Alba DOC
  • Pergola DOC
  • Rosso Cònero DOC
  • Rosso Piceno/Piceno DOC
  • San Ginesio DOC
  • Serrapetrona DOC
  • Lands of Offida DOC
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC
  • Verdicchio di Matelica DOC