Skasuj
Skasuj

Filtrowanie

Cena

Abruzja

Cały region słynie z doskonałej jakości wina, a także oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o najbardziej znaną odmianą winogron jest nim Montepulciano, często mieszane z Sangiovese. Występują rownież odmiany takie jak Barbera i Ciliegiolo oraz francuskie Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, Merlot i w niewielkich ilościach Pinot Nero. Natomiast najczęściej uprawianą odmianą białą jest odmiana Trebbiano, której rodowód nie został jasno określony i znana jest jako Trebbiano d'Abruzzo.

Trebbiano d’Abruzzo i Montepulciano d’Abruzzo to dwa najważniejsze wina gatunkowe znane na całym świecie. Montepulciano często przekonuje już w młodości owocowymi aromatami i aksamitną konsystencją. Jednak po kilku latach w butelce rozwija się w delikatne, pełne wino z drobną strukturą tanin. Nawiasem mówiąc, Montepulciano nie ma nic wspólnego z Vino Nobile di Montepulciano. Cerasuolo d’Abruzzo DOC to bogata różowa wersja Montepulciano. Ale uwaga, to nie jest lekkie, smaczne letnie wino. Białe wina są produkowane znacznie mniej w jakości DOC (tylko 9%). Chociaż Trebbiano d'Abruzzo, Pecorino i inne regionalne specjały zawsze dobrze sprawdzają się na międzynarodowych degustacjach to pozostają produktami niszowymi - po prostu dlatego, że jest ich tak mało.

 

Fakty

Stolica: L'aquila 

Prowincje: L’Aquila, Teramo, Chieti, Pescara

Winnice: ok. 33 000 hektarów

Całkowita produkcja / rok: około 300 milionów litrów (2016) w tym wino czerwone / różowe: dwie trzecie

Udział włoskiej uprawy winorośli: ok. 6%. 

36% winorośli to DOCG i 8 DOC: 

  • Teramane Hills Montepulciano d’Abruzzo, DOCG
  • Abruzzo DOC
  • Cerasuolo d’Abruzzo DOC
  • Kontrwojna DOC
  • Montepulciano d’Abruzzo DOC
  • Ortona DOC
  • Terre Tollesi / Tullum, DOC
  • Trebbiano d’Abruzzo DOC
  • Villamagna DOC