Filtrowanie
Kalabria to znacznie więcej niż tylko Tropea i Reggio di Calabria. Chociaż podróżując i zwiedzając ten region od północy to możemy być zaskoczeni dziewiczym górskim krajobrazem. Nie ma też śladu plaż ani miast portowych.
Natomiast jeśli chodzi o najsłynniejszy rejon winiarski znajduje się on na południowym wschodzie w Wielkim Regionie, DOC Cirò. Na południowym zachodzie DOC zamykają bezpośrednio Savuto i Scavigna, a następnie Lamezia DOC. Na południowym wschodzie Melissa i S. Anna di Isola Capo Rizzuto leżą na granicy regionu. Pozostałe dwa regiony DOC, Bivongi i Greco di Bianco, leżą znacznie dalej na południe na wschodnim wybrzeżu.
Dla Kalabrii ogromny spadek produkcji wina od lat 60. był w rzeczywistości zaletą. Wiele winnic w niekorzystnych lokalizacjach zostało opuszczonych. Dzisiejsze regiony DOC w Kalabrii produkują znacznie lepszej jakości wina. Ogólnie można powiedzieć, że wina Kalabrii są wspaniałym dodatkiem do jedzenia. Bo po to zawsze były stworzone.
W Kalabrii występuje klimat śródziemnomorski który charakteryzuje się suchymi, gorącymi latami i łagodnymi zimami w głębi kraju. Ze względu na stały wiatr oceaniczny praktycznie nie występują żadne wahania temperatury. Uprawa winorośli odgrywa niewielką rolę w porównaniu z uprawą owoców cytrusowych, oliwek i różnych warzyw. Winnice obejmują około 9500 hektarów winnic. Największe zasoby znajdują się na północy, na wybrzeżu Morza Tyrreńskiego, a na południu na wybrzeżu Morza Jońskiego.
Najważniejszymi odmianami uprawianymi w Kalabrii są Gaglioppo (z jedną czwartą powierzchni winnicy) i Magliocco. Ponadto: Aglianico, Alicante, Calabrese (Nero d’Avola), Greco Nero, Montepulciano, Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese, Nocera, Sangiovese, sporadycznie także Cabernet i Syrah. Ważnymi odmianami białego wina są Ansonica (Inzolia), Chardonnay, Greco Bianco, Coda di Volpe Bianca, Malvasia Bianca di Candia, Montonico Bianco, Moscato Bianco, Trebbiano Toscano, Verdicchio Bianco i Zibibo (Muscat d’Alexandria).
Fakty
Stolica: Catanzaro
Prowincje: Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio di Calabria, Vibo Valentia
Winnice: ok. 9500 hektarów
Całkowita produkcja/rok: około 40 mln (2016) w tym wino czerwone/różowe: prawie 90%
Udział uprawy winorośli we Włoszech: 0,8%.
Wina pochodzące z Kalabrii obejmują 9 regionów DOC (40% powierzchni winnic):
- Bivongi DOC
- Cirò DOC
- Greco di Bianco DOC
- Lamezia DOC
- Melisa DOC
- S. Anna di Isola Capo Rizzuto DOC
- Savuto DOC
- Scavigna DOC
- Terre di Cosenza DOC