Skasuj
Skasuj

Filtrowanie

Cena

Umbria

Umbria jest nadal nieco w cieniu swojej bardziej znanej sąsiadki - Toskanii. Jednak wina z tego regionu cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Krajobraz, klimat i gleby są tu bardzo podobne do tych ze wschodniej Toskanii. Umbria zyskała sobie sławę dzięki białemu Orvieto i czerwonemu Sagrantino di Montefalco.

Umbria leży na północ od Rzymu w głębi kraju i graniczy z Toskanią, Marchią i Lacjum. Często określana jest jako „zielone serce Włoch” bo charakteryzuje się wzgórzami, górami i jeziorami. Ze względu na to, że gleba jest tu zróżnicowana, Umbria jest domem dla wielu różnych odmian winogron. Wiatry wieją tu znad Morza Tyrreńskiego, z doliny Tybru, z nad jeziora Trasimeno przecinają cały obszar, są równomierne i przynoszą wilgoć. Zaś różnice temperatur w ciągu dnia i nocy, zwłaszcza na większych wysokościach, są idealnymi warunkami do produkcji eleganckich win białych.

Obecnie w Umbrii znajduje się około 13 000 hektarów winnic, z których rocznie produkuje się około 75 milionów win. Mniej więcej tyle samo bieli i czerwieni. Udział win DOP (DOCG i DOC) stale rósł w ostatnich latach i wynosi obecnie 46%.

Umbria pamięta Etrusków, którzy uprawiali na niej wino, a wina Orvieto od średniowiecza mają tu niemal legendarną reputację. Artyści domagali się przydziałów tego wina za swoje prace w ramach honorarium. Mówi się, że papież Grzegorz XIV tak bardzo pokochał wino z Orvieto, że kazał umyć nim swoje ciało przed pogrzebem.

Typowy dla Orvieto jest pikantny smak, zakończony delikatnym gorzkim aromatem na finiszu. Musi być ono tłoczone w co najmniej 60 procentach z Procanico, a pozostałe 40 procent z innych zatwierdzonych odmian, takich jak Drupeggio, Malvasia Bianca Lunga i Verdello. Orvieto dostępne jest w różnych stopniach słodyczy: secco, abboccato, amabile i dolce. Ponadto istnieją odmiany Superiore, które pozwalają na nieco wyższą zawartość alkoholu, Vendemmia tardiva (późny zbiór) oraz Superiore Muffa Nobile, wino deserowe z winogron ze szlachetną zgnilizną.

Ponad to znanymi winami z DOC Colli del Trasimeno nad jeziorem o tej samej nazwie są wina białe z Malvasia, Grechetto i Verdicchio oraz wina czerwone z Sangiovese i Gamay.

Najlepsze czerwone wina z Umbrii pochodzą z okolic Montefalco, niedaleko stolicy Perugii na wschodnim brzegu Tybru. Montefalco Rosso DOC wykonany z Sangiovese z odrobiną Merlot, Sagrantino lub Barbera i jest bardzo popularny w rzymskich winiarniach.

Najlepszym winem jest jednak Sagrantino di Montefalco – od niedawna także Montefalco Sagrantino – z autochtonicznego szczepu Sagrantino. Ciemne, mocne, alkoholowe czerwone wino. Bardzo niezależne i nieco trudne do przyzwyczajenia, ponieważ może osiągnąć niezwykle wysokie wartości tanin (do 16 razy więcej niż Barolo). Warto jednak poświęcić Sagrantino nieco czasu (kilka lat w piwnicy) co przyniesie mu prawdziwą elegancję.

Dawniej natomiast, zanim nowoczesne techniki umożliwiły dojrzewanie winogron Sagrantino di Montefalco było słodkie. Nawet dzisiaj w wielu winnicach nadal istnieje słodki wariant. To bardzo długowieczne, czerwone wino zostało wyróżnione statusem DOCG ze względu na doskonałą jakość.

Ten sam zaszczyt otrzymał Torgiano Rosso Riserva, który obsadzony jest zaledwie kilka kilometrów na północ. Sangiovese z dodatkiem Montepulciano, Canaiolo i Trebbiano tworzą czerwone wino, którego butelki należą do najlepszych we Włoszech.

 

Fakty

Stolica: Perugia

Prowincje: Perugia, Terni

Winnice: 13 000 ha

Całkowita produkcja/rok: ok. 75 mln. 50/50 białego i czerwonego wina

Udział włoskiej uprawy winorośli: ok. 1,5%.

2 DOCG i 13 DOC stanowią 46% całkowitej produkcji Umbrii:

 

  • Montefalco Sagrantino DOCG
  • Torgiano Rosso Riserva DOCG
  • Amelia DOC
  • Assisi DOC
  • Altotiberini hills DOC
  • Colli del Trasimeno/ Trasimeno DOC
  • Martani Hills DOC
  • Colli Perugini DOC

  • Lake Corbara DOC
  • Montefalco DOC
  • Orvieto DOC
  • Orvieto Red/Orvietano Red DOC
  • Spoleto DOC
  • Todi DOC
  • Torgiano DOC