Skasuj
Skasuj

Filtrowanie

Cena

Sardynia

Nie da się ukryć, że Sardynie w dużym stopniu ukształtowali „obcy”. Wiele ze sobą przynieśli począwszy od idiosynkratycznego języka po fakt, że kiedyś praktycznie nie było tu połowów, natomiast hodowano owce. Podobnie było z uprawą winorośli. Nie da się ukryć, że Sardynie w dużym stopniu ukształtowali „obcy”. Wiele ze sobą przynieśli począwszy od idiosynkratycznego języka po fakt, że kiedyś praktycznie nie było tu połowów, natomiast hodowano owce. Podobnie było z uprawą winorośli.

Bogata historia narodziła się pod wpływem Kartagińczyków, Rzymian, Wandalów, Bizantyjczyków, Muzułmanów, Pizańczyków i Genueńczyków, a przede wszystkim Hiszpanów i doprowadziła do powstania unikalnego stylu wina, który wyraźnie wyróżnia się spośród wszystkich innych we Włoszech i sprawia, że wina wydają się bardziej „francuskie”. Ciekawe lokalne odmiany, takie jak Cannonau, które dotarły na wyspę z Hiszpanami są identyczne z Garnacha Tinto (Grenache) i dają bardzo aromatyczne i starzejące się wina.

Po II wojnie światowej uprawa winorośli na Sardynii była hojnie promowana przez rząd w Rzymie, co w rezultacie wpłynęło na znaczne powiększenie się obszaru upraw.

Obecnie, całkowita produkcja wina wynosi około 80 milionów litrów wina każdego roku. 68 procent jakości DOP z DOCG Vermentino di Gallura, a także 17 regionów DOC rozmieszczonych na całej wyspie.

Na Sardynii wino uprawia się głównie na łagodnie pofałdowanej równinie Campidano między stolicą Cagliari i Oristano na południowym zachodzie oraz na płaskowyżach na północ od Olbii wokół Sassari i Alghero. Szczególnie ekscytujące jest wino z DOC Mandrolisai, w samym sercu wyspy, gdzie wznosi się ponad 1800 m Gennargentu, najwyższa góra Sardynii. Klimat charakteryzuje się dużą ilością słońca i stałym wiatrem. Temperatury na wyspie są bardzo różne. Chłodniejsza północ jest idealna dla świeżych, owocowych białych win, które rosną na jałowych, kamienistych glebach i mają dobrą kwasowość. Cieplejsza i bardziej sucha strona południowa i zachodnia z typowym śródziemnomorskim mikroklimatem i piaszczystymi lub gliniastymi glebami oferuje wina czerwone, białe i deserowe, w zależności od lokalizacji.

Modernizacja technologii produkcji wina miała szczególny wpływ na wina białe na Sardynii. Vermentino di Sardegna, Malvasia di Bosa (zwana również Spumante), Vernaccia di Oristano oraz regionalne odmiany winorośli Nasco, Nuragus i Semidano to zdecydowanie ekscytujące białe wina, które są czymś zupełnie innym. DOCG Vermentino di Gallura znajduje się na północy Sardynii. Vermentino produkowane w tej strefie jest bardziej aromatyczne i mocniejsze niż Vermentino di Sardegna.

Na południu Sardynii, w okolicach Cagliari, różne odmiany winorośli, takie jak Malvasia, Monica, Moscato i Nasco, mogą być przetwarzane na jednoodmianowe słodkie wina DOC. Natomiast w DOC Nuragus di Cagliari, starożytne winogrona Nuragus stają się świeższe, bardziej suche i pachnące cytryną.

 

Fakty

Stolica: Cagliari

Prowincje: Cagliari, Carbonia-Iglesias, Medio Campidano, Nuoro, Ogliastra, Olbia-Tempio, Oristano, Sassari

Winnice: ok.26 500 ha

Całkowita produkcja / rok: około 80 milionów litrów (2016) w tym wino czerwone / różowe: 54%

Udział uprawy winorośli we Włoszech: 1,6%

Sardynia obejmuje 1 obszar DOCG i 17 obszarów DOC (68% powierzchni winnic):

 

  • Alghero DOC
  • Arborea DOC
  • Cagliari DOC
  • Campidano di Terralba/ Terralba DOC
  • Cannonau di Sardegna DOC
  • Carignano del Sulcis DOC
  • Girò di Cagliari DOC
  • Malvasia di Bosa DOC
  • Mandrolisai DOC
  • Monica di Sardegna DOC
  • Vermentino di Gallura DOCG
  • Moscato di Sardegna DOC
  • Moscato di Sorso-Sennori/ Moscato di Sorso/ Moscato di Sennori DOC
  • Nasco di Cagliari DOC
  • Nuragus di Cagliari DOC
  • Sardegna Semidano DOC
  • Vermentino di Sardegna DOC
  • Vernaccia di Oristano DOC