Skasuj
Skasuj

Filtrowanie

Cena

Dolina Aosty

Najmniejszy i najbardziej górzysty region Włoch w kształcie podkowy, który wije się wokół małego alpejskiego miasteczka Aosta na granicy z Francją i Szwajcarią. Winnice znajdują się tu głownie blisko granicy z Piemontem, a najwyższe z nich zaś w Morgex i La Salle.

Uprawa winorośli w Dolinie Aosty była uprawiana bardzo dawno przez rdzennych mieszkańców Salassi. Później Rzymianie kontrolowali przełęcze alpejskie i sadzili winorośle. Za nimi podążali katoliccy mnisi benedyktyni i cystersi. Ciężko pracowali, aby wbić tarasy w skaliste zbocza. Od IX wieku Dolina Aosty raz po raz znajdowała się pod wpływami francuskimi. Z tego okresu pochodzi również dwujęzyczne etykietowanie na butelkach produkowanych tam win.

Cechą szczególną Doliny Aosty jest różnorodność autochtonicznych, rzadkich odmian winorośli, takich jak Blanc de Morgex, Freisa, Fumin, Malvoisie de Nus, Moscato di Chambave, Neyret, Petite Arvine, Petit Rouge i Vien de Nus. Sporo z nich jest również rozsianych po drugiej stronie granicy w szwajcarskim kantonie Valais. Nawet w zapachu i smaku win można dostrzec pewne podobieństwa między tymi dwoma krajami. Odmiany takie jak Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Müller-Thurgau, Nebbiolo i Syrah można również w niewielkich ilościach znaleźć w Dolinie Aosty.

Jeśli chodzi o całkowitą produkcje w tym regionie to jest ona niewielka i wynosi 2,7 miliona litrów.

Za nazwą Dolina Aosty kryje się regionalny DOC obejmujący cały region czyli około 40 gmin i około 4000 winiarzy. Na tym obszarze dopuszczonych jest ponad dwa tuziny rodzajów wina z dwudziestu dwóch odmian winorośli.

Apelacja DOC jest tutaj podzielona na trzy duże strefy uprawne, które różnią się między sobą składem gleby i wysokością. Jeżeli na etykiecie butelki podana jest jedna odmiana winogron, to co najmniej 90 % wina musi być wyprodukowane z tego winogrona. Z drugiej strony, jeżeli etykieta zawiera informacje takie jak „Bianco/Blanc”, „Rosso/Rouge” lub „Rosato/Rosé”, wszystkie odmiany winorośli są dopuszczone i mogą być użyte w dowolnej mieszance.

 

Fakty

Stolica: Aosta

Winnice: ok. 450 hektarów

Całkowita produkcja/rok: 2,7 miliona litrów

66% wino czerwone i różowe, 34% białe wina

Udział uprawy winorośli we Włoszech: 0,05%

85% wszystkich win pochodzi z jednego DOC lub DOP Valle d‘Aosta (Vallée d‘Aoste). Ich podstrefy to:

  • Valle d’Aosta (lub Vallée d’Aoste) DOC
  • Arnad Montjovet DOC
  • Blanc de Morgex et de la Salle DOC
  • Chambave DOC
  • Donnas DOC
  • Enfer d’Arvier DOC
  • Nus DOC
  • Torrette DOC