Zamówienia złożone między 14.02 -19.02 zostaną wysłane 20.02

Skasuj

Filtrowanie

Cena

Sycylia

  • Widok:

Cena brutto:
49,00

Cena brutto:
49,00

Cena brutto:
69,00

Cena brutto:
79,00

Cena brutto:
119,00

Sycylia ma powierzchnię 25 700 km² i jest największą wyspą na Morzu Śródziemnym. Aż 100 000 hektarów zajmuje tutaj uprawa winorośli – najwięcej w całych Włoszech. To mniej więcej tyle, ile suma wszystkich obszarów uprawnych w Niemczech.

Uprawa winorośli trwa tu od bardzo dawna, a dopiero jakiś czas temu podczas wykopalisk znaleziono naczynia do przechowywania wina i pestki winogron ze środkowej epoki brązu. Grecy skolonizowali wyspę w VIII wieku p.n.e. i przywieźli ze sobą swoje techniki uprawy winorośli i same rośliny, dzięki czemu przetrwały niektóre z uprawianych odmian. Jak większość wysp, Sycylia doświadczyła ożywionej historii pod różnymi rządami kolonialnymi. Wiele z nich wpłynęło również na uprawę winorośli. Arabowie tolerowali uprawę wina, ale wymusili produkcję winogron stołowych i rodzynek. Oba są nadal ważną częścią sycylijskiego rolnictwa. Z kolei Rzymianie i Burbonowie faworyzowali wino, Brytyjczycy „wynaleźli” Marsalę, nazwaną od arabskiej nazwy starożytnego miasta portowego na zachodzie, Marsah el Allah.

Dzięki dobrze zrównoważonemu klimatowi, na który wpływa morze, pagórkowaty teren i głównie gleby wulkaniczne, przybrzeżne regiony Sycylii są produktywnymi regionami winnymi. Sycylia była więc przez dziesięciolecia producentem wina, którego większość dostarczano tankowcami i statkami do innych regionów winiarskich jako wino mieszane. Dopiero w latach 90 i 2000 rozpoczął się radykalny zwrot. Dzięki nowoczesnej technologii piwnicznej i bardziej opłacalnym metodom edukacji w winnicach nagle stało się możliwe wyprodukowanie wina wyższej jakości po korzystnej cenie.

Tradycyjnie Sycylia jest nierozerwalnie związana z wybitną Marsalą (wino likierowe). Winorośl rośnie na gorących, suchych równinach zachodniej Sycylii na nisko plonującej glebie zwanej Sciari.

Jeśli chodzi o procentowy udział win w co trudno uwierzyć, ale nadal około 60 procent wszystkich win z Sycylii to wina białe. Najważniejsze z nich to lokalne odmiany Grillo, Inzolia, Catarratto i Carricante, a także odmiana Trebbiano. Natomiast Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon i wiele innych są najczęściej używane do białych blendów.

Najpopularniejszymi czerwonymi odmianami są Nero d´Avola i Nerello uzupełnione typowymi międzynarodowymi odmianami Merlot, Cabernet Sauvignon i Alicante. W ostatnich latach wiele winnic odkryło, że Syrah daje tu doskonałe wyniki aromatyczno-korzenne, więc obecnie zaczęto go intensywnie przesadzać.

 

Fakty

Stolica: Palermo Prowincje: Agrigento, Caltanissetta, Katania, Enna, Mesyna, Palermo, Ragusa, Syrakuzy, Trapani, Caltanissetta

Winnice: ponad 100 000 hektarów

Całkowita produkcja/rok: około 600 milionów litrów (2016) w tym wino białe: ponad 60 proc.

Udział włoskiej uprawy winorośli: 12%.

Obszar winnic Sycylii obejmuje 1 obszar DOCG i 23 obszary DOC:

 

  • Cerasuolo di Vittoria DOCG
  • Alcamo DOC
  • Sclafani County DOC
  • Contessa Entellina DOC
  • Delia Nivolelli DOC
  • Eloro DOC
  • Erice DOC
  • Etna DOC
  • Faro DOC
  • Malvasia delle Lipari DOC
  • Mamertino di Milazzo/Mamertino DOC
  • Marsala DOC
  • Menfi DOC
  • Monreale DOC
  • Noto DOC
  • Pantelleria DOC
  • Riesi DOC
  • Salaparuta DOC
  • Sambuca di Sicilia DOC
  • Santa Margherita di Belice DOC
  • Sciacca DOC
  • Sicily DOC
  • Syracuse DOC
  • Victory DOC