Filtrowanie
Wina różowe charakteryzują się piękną i delikatną barwą, która powstaje w wyniku wypłukania z nasion, skórki oraz miąższu winogron barwników oraz substancji zapachowych. Metoda ta nazywa się fachowo maceracją. Wiele winnic do produkcji win różowych stosuje również proces saignée, czyli odsączenia części różowego soku z moszczu. Wino różowe wytwarzane jest, podobnie jak wino czerwone, z ciemnych winogron. W zależności od technologii produkcji przybiera różne kolory – od jasnego różu, poprzez pomarańcz, aż po fiolet. Chociaż wydawać by się mogło, że wino różowe jest nowoczesnym wynalazkiem, było już doskonale znane w starożytności.
Typy win różowych
Oferujemy włoskie wina różowe wyprodukowane zarówno metodą maceracji, jak i w procesie saignée. W naszym sklepie możesz zamówić różowe wina musujące oraz niemusujące. Wino musujące pasuje do dań delikatnych i lekkich – ryb oraz mięs i warzyw gotowanych na parze. Spośród mięs najlepiej komponuje się z drobiem oraz cielęciną. Serwowane jest również do sałatek i deserów lub jako aperitif przed posiłkiem. Z kolei wino różowe niemusujące świetnie smakuje z tradycyjnymi daniami włoskimi – makaronem, pizzą, lasagne czy owocami morza. To doskonała opcja na wieczór w stylu włoskim z przyjaciółmi!
Dodatkowo w naszym sklepie internetowym znajdują się wina włoskie różowe o różnych poziomach słodkości. Dostępne są wina różowe słodkie i półsłodkie, a także wina różowe wytrawne polecane do chłodników, warzyw, kanapek i sałatek. Chociaż wina różowe wytrawne serwuje się głównie do dań na zimno, to bardzo dobrze smakują też z grillowanymi rybami.