Filtrowanie
Nie bez powodu włoskie wina deserowe uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Włosi uwielbiają słodycze, a w szczególności przysmaki nadziewane migdałami, pistacjami i owocami. To właśnie stamtąd pochodzą popularne na całym świecie słodycze: torrone, panforte, cantucci, panettone czy pandoro. Ze względu na to, bardzo wysoko cenione są we Włoszech wina deserowe, a z roku na rok przybywa coraz więcej winnic specjalizujących się w ich produkcji.
Winem deserowym nazywane są zarówno słodkie, jak i półsłodkie wina, które serwuje się po posiłku do ciast, owoców i innych deserów. Wina deserowe cechują się większą zawartością alkoholu od win wytrawnych (od 14 do 22%). Powstają zazwyczaj w wyniku przerwania fermentacji moszczu i dodania alkoholu, co pozwala zachować wysoki poziom słodkości oraz przekłada się na moc tego typu trunków. Do produkcji wina deserowego w sposób naturalny potrzebne są dojrzałe szczepy winogron, bardzo bogate w cukry.
Z czym łączyć wino deserowe?
Naturalne i delikatne białe wino deserowe doskonale nada się do podania z owocami, bitą śmietaną, lodami, galaretkami oraz ciastami. Z kolei wzmacniane czerwone wino deserowe pasuje do kwaskowo-słodkiego smaku wiśni oraz wypieków z dużą ilością czekolady. Niezależnie od rodzaju wina deserowego, warto postawić na produkt najwyższej jakości. Te najlepsze powstają w ciepłym południowym klimacie, który pozwala owocom osiągnąć pełną dojrzałość. Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty kultowych win deserowych z Włoch.