Szczepy winorośli

Na świecie istnieje tysiące szczepów winorośli. Różnią się one między sobą wielkością, kształtem, kolorem oraz czasem dojrzewania. To od nich w głównej mierze zależy barwa, aromat oraz smak produktu końcowego – czyli wina. Chociaż możliwości są nieograniczone, zdecydowana większość światowej produkcji wina koncentruje się na zaledwie kilkudziesięciu odmianach szczepów. Wybierane są ze względu na:

  • tempo wzrostu krzewów,
  • odporność na szkodniki,
  • łatwość w rozmnażaniu,
  • słodkość, wielkość i soczystość owoców,
  • stosunek liści do owoców.

 

Odmiany winogron stosowane do produkcji wina czerwonego

Najbardziej popularnym szczepem winorośli do produkcji wina czerwonego jest Cabernet Souvignon. Jest on bardzo dobrze znany i uprawiany nie tylko we Włoszech, ale niemal w każdym większym państwie winiarskim – Stanach Zjednoczonych, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Nowej Zelandii, Australii. Oprócz tego, w naszym sklepie internetowym znajdują się wina czerwone z równie popularnego szczepu Marlot. Tego typu wina są bardzo owocowe i delikatne w smaku. Dostępne są również wina wyprodukowane ze szczepów winorośli charakterystycznych dla Włoch – Nebbiolo, Nero d’Avola, Sangiovese oraz Perricone.

 

Typy winogron używane do produkcji wina białego

Szczepy winogron, z których produkowane są wina białe znajdujące się w naszej kolekcji, to:

  • Cataratto,
  • Chardonnay,
  • Cortese,
  • Grillo.

Duża część odmian uprawiana jest w głównej mierze na Sycylii. Wina cechują się bogaty smakiem, lekkością i aromatem.