Szczepy winorośli
Na świecie istnieje tysiące szczepów winorośli. Różnią się one między sobą wielkością, kształtem, kolorem oraz czasem dojrzewania. To od nich w głównej mierze zależy barwa, aromat oraz smak produktu końcowego – czyli wina. Chociaż możliwości są nieograniczone, zdecydowana większość światowej produkcji wina koncentruje się na zaledwie kilkudziesięciu odmianach szczepów. Wybierane są ze względu na:
- tempo wzrostu krzewów,
- odporność na szkodniki,
- łatwość w rozmnażaniu,
- słodkość, wielkość i soczystość owoców,
- stosunek liści do owoców.
Odmiany winogron stosowane do produkcji wina czerwonego
Najbardziej popularnym szczepem winorośli do produkcji wina czerwonego jest Cabernet Souvignon. Jest on bardzo dobrze znany i uprawiany nie tylko we Włoszech, ale niemal w każdym większym państwie winiarskim – Stanach Zjednoczonych, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Nowej Zelandii, Australii. Oprócz tego, w naszym sklepie internetowym znajdują się wina czerwone z równie popularnego szczepu Marlot. Tego typu wina są bardzo owocowe i delikatne w smaku. Dostępne są również wina wyprodukowane ze szczepów winorośli charakterystycznych dla Włoch – Nebbiolo, Nero d’Avola, Sangiovese oraz Perricone.
Typy winogron używane do produkcji wina białego
Szczepy winogron, z których produkowane są wina białe znajdujące się w naszej kolekcji, to:
- Cataratto,
- Chardonnay,
- Cortese,
- Grillo.
Duża część odmian uprawiana jest w głównej mierze na Sycylii. Wina cechują się bogaty smakiem, lekkością i aromatem.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą win włoskich.