Do jakich potraw pasuje czerwone, a do jakich białe wino?
Czy wiesz o tym, jak tak właściwie dopasowywać wino do spożywanego dania? Czy prawdą jest, że wino czerwone pasuje do czerwonego mięsa? Choć wydaje się, że specyfika trunku tego typu nie ma większego znaczenia i zawsze należy wybierać po prostu takie wino, jakie się lubi, to jego odpowiednie łączenie z daniami gwarantuje niezwykłe doznania kulinarne. Do jakich więc potraw pasuje czerwone wino, a kiedy warto zdecydować się na jego biały rodzaj?
Jakie są podstawowe zasady doboru win do specyfiki potraw?
Do mięsa czerwonego wybiera się czerwone wina, z kolei do białych mięs wina białe. Należy jednak podkreślić, że znaczenie ma również to, jakie dokładnie wino białe czy czerwone zostanie kupione z myślą na przykład o planowanej kolacji. Kluczowe podczas doboru wina do danej potrawy jest uwzględnienie jej smaku i aromatu. Ważne są też pozostałe cechy, które określają jej specyfikę.
Do delikatnych w smaku mięs warto wybrać takie wina, na przykład wina włoskie, które cechują się świeżością – wykrywalną zarówno poprzez smak, jak i zapach. Do takich mięs należy między innymi wieprzowina. Natomiast wyraziste mięsa, takie jak wołowina czy dziczyzna, łączy się z winami ciężkimi, w których od razu wyczuwalna jest duża głębia.
Jakie mięsa łączyć z czerwonym, a jakie z białym winem?
Do mięsa drobiowego w postaci kurczaka lub indyka poleca się dobór wina białego – wytrawnego lub półwytrawnego. Jeśli jest łączone z mocno aromatycznymi dodatkami, warto spróbować zestawić je z winem czerwonym. Do kaczki i gęsi natomiast idealnie pasuje wino białe wytrawne (chyba że są one łączone z owocami – wówczas pasują do nich wina półsłodkie i słodkie). Z kolei do mięsa wołowego czy dziczyzny dobrze dobrać czerwone wino wytrawne. Ryby natomiast świetnie łączą się z winami białymi.